Ny konto

Økt risiko for vold og trusler i arbeidslivet

Det er en fordobling i antall personer som er meldt skadet som følge av vold og trusler på jobben i perioden 2011-2014.

VOLD OG TRUSLER: Arbeidstilsynet ser en økende tendens til vold og trusler i arbeidslivet. Forebygging er derfor en av tilsynets hovedprioriteringer i 2016. Illustrasjonsfoto: Shutterstock.

Publisert av
Avatar
Henrik Ottersen
11.04.2016
Kategori
Yrkesskader
Emner
Arbeidstilsynet Yrkesskadeerstatning

Erstatningstesten

Du kan ha krav på erstatning!

Ta testen her

I samme periode er det en dobling i antall registrerte vold- og trusselhendelser. Mest utsatt er ansatte i helse og sosial og i offentlig administrasjon.

Det viser en ny rapport fra Arbeidstilsynet. Rapporten gir en oversikt over vold og trussel-relaterte hendelser som er meldt inn til Arbeidstilsynet. Den sier noe om hva som utgjør risiko og hvordan slike hendelser kan forebygges.

Rapporten tallfester ikke forekomsten av vold og trusler i norsk arbeidsliv, men antallet som er meldt inn til Arbeidstilsynet.

Tilsyn i fengsel og barnevern

– Vi ser en økende tendens til vold og trusler i arbeidslivet, og dette er en utvikling vi vil bidra til å motvirke. Derfor er forebygging av vold og trusler en av Arbeidstilsynets hovedprioriteringer i 2016, sier direktør Ingrid Finboe Svendsen i Arbeidstilsynet.

Arbeidstilsynet skal gjennomføre tilsyn i alle norske fengsler og friomsorgskontorer i første halvdel av 2016, med oppstart i mars. Senere i år skal Arbeidstilsynet gjøre tilsyn i barnevernsinstitusjoner, også her for å kontrollere om arbeidsgiver gjør det som gjøres skal for å beskytte arbeidstakerne mot vold og trusler, skriver tilsynet i en pressemelding.

Vold og trusler skal forebygges

– Noen yrker er mer risikoutsatt, og de ansatte må derfor beskyttes så langt som overhodet mulig. Det kan være vanskelig å unngå problemet helt, men mye kan likevel gjøres for å redusere risikoen, sier Finboe Svendsen.

REDUSERE RISIKO: – Noen yrker er mer risikoutsatt, og de ansatte må derfor beskyttes så langt som overhodet mulig. Det kan være vanskelig å unngå problemet helt, men mye kan likevel gjøres for å redusere risikoen, sier direktør Ingrid Finboe Svendsen i Arbeidstilsynet. Foto: Arbeidstilsynet.

Ifølge Arbeidstilsynet må arbeidsgiver skaffe oversikt hvilke farlige situasjoner som kan oppstå, og gjøre nødvendige tiltak for å unngå farlige situasjoner. Poenget er å være i forkant og forebygge før noe skjer, ikke vente med å gjøre noe til etter at det har skjedd en farlig situasjon. Alle arbeidstakere som kan bli utsatt for vold og trusler skal ha opplæring og øve på hvordan de kan dempe og håndtere episoder.

For å forebygge psykiske helseskader er det helt nødvendig å følge opp alle som har vært utsatt for vold og trusler. Arbeidsgivere har ansvar for å sette temaet på dagsorden, slik at håndtering av vold og trusler blir et felles ansvar og ikke et individuelt ansvar der arbeidstakeren tenker at «dette må jeg tåle i denne jobben».

Underrapportering

– Arbeidsgiver må sørge for en kultur på arbeidsplassen der vold og trusler ikke aksepteres, og der slike hendelser rapporteres. Det er viktig å vite mest mulig om hendelsesforløpet. Hva skjedde og hvordan kunne det skje, dette er viktig å vite for å forebygge flere liknende hendelser, sier Finboe Svendsen.

Vold- og trusselhendelser der arbeidstaker blir alvorlig skadet eller dør skal meldes til Arbeidstilsynet. Det er grunn til å tro at det er en underrapportering, og derfor store mørketall når det gjelder skader etter vold og trusler på jobb.

Hva skaper risiko for vold og trusler:

  • Å yte tjenester overfor personer som er i en sårbar situasjon, for eksempel pasienter, innsatte, kunder, elever.
  • Alenearbeid
  • Å jobbe med penger og verdier
  • Natt- og kveldsarbeid
  • Hvordan arbeidsplassen er utformet, mangel på rømningsmuligheter, alarmsystemer og dårlig belysning
  • Høye kvantitative krav, som at det er høyt tidspress, høyt arbeidstempo og overtidsarbeid, ikke tid til å planlegge å jobbe sikkert.
  • Rollekonflikt, som at man for eksempel får oppgaver uten nødvendige ressurser til å utføre disse.